sunnuntai 21. maaliskuuta 2021

Kohti rakentavaan keskustelua -Yhdessä voimme saada isojakin asioita aikaan

Hämmentävää uutena ehdokkaana on ollut huomata miten paljon turhanaikaista saa vastaukseksi yksinkertaiseen kommenttiinsa. Tämä on SOME-aikaa. Kun henkilö, jota kommentoi, ei ole kasvokkain läsnä, tulee helpommin harkitsematonta tunnepitoista tekstiä.  Silloin on hankala edetä.. Koetan olla mukana vain asiasivuilla, niitäkin löytyy. Esim. Hämeenlinna- ja Hämeenlinna Asukkaiden asialla-sivustot.

 Äskettäin julkaistiin tutkimus hallitukseen kohdistuneesta vihapuheesta. Meillä on "huulipunahallitus" jota vetää kaupan kassa jne. Edellinen hallitus sai samanlaista kohtelua SSS-nimittelyineen. Aina ei viesteisssä oli tosipohjaa. Kun tarpeeksi monta kertaa julkisuudessa vakuuttavasti toistellaan, että korona on vain "mieto flunssa", tai että jotkut rohdot poistavat rokotuksen tarpeen, osa meistä uskookin ja saa kenties itselleen ja meille muille vahinkoa. Helsingissä nähtiin 20.3. mielenosoitus, johon lähteneet asettivat oman ja muiden turvallisuuden vaaraan. 

Politiikka on suomeksi yhteisten asioiden hoitamista. Se ei saisi olla valtapeliä eikä leikkiä toden ja sadun maailmassa. Toinen toistaan pitäisi voida erilaisista mielipiteistä huolimatta arvostaa. Yhteistyön eri arvopohjalta tulevien valtuutettujen kanssa pitäisi olla mahdollista. 

Keskusta tarjoaa tukevaa maltillista ajattelua ja toivon näkökulmia vaalien jälkeiseen elämään. Niitä kannatan.

Tästä tulee ainakin itselleni tavoite toisen kuunteleminen ja omaa arviota väheksymättä ja rakentavien ratkaisujen löytäminen yhteistyöllä. 

Kun olin nuori, piti koulussa olla hiljaa

Siitä askel eteenpäin on uskaltaa sanoa ääneen, että on jostakin eri mieltä, mutta kuunnella arvostaen toisenkin ajatusta. Jos  pilkkaa tai "lyö lekkeriksi", keskustelu loppuu siihen. 

Kolmas rakentava vaihe on sitten, kun pysähdytään katsomaan, löytyykö yhteistä tavoitetta, joka hyödyttäisi useampia. Se on hienoa, kun onnistuu. Yhdessä voidaan saada isojakin asioita aikaan, kun eri näkökulmia, eri taitoja yhdistetään yhteiseksi hyväksi, kun toimeen tartutaan.


Verkossa rakentavasta keskustelusta:

NVC-conversationhttps://esseepankki.proakatemia.fi/nvc-rakentava-vuorovaikutus/

Erätauko-tutkimus: https://www.eratauko.fi/rakentava-keskustelu-verkossa/

 https://fi.sodiummedia.com/4263247-constructive-conversation-meaning-concept-rules-and-features

Restoratiivinen keskustelu, koulumaailman aikuisille koulutusta ongelmien ratkaisuun keskustelemalla:

https://sovittelu.com/vertaissovittelu/koulutukset/resto-taydennyskoulutus-henkilokunnalle/

Verso: Vertaissovittelua lapsille koulussa erimielisyyksien ratkaisemiseksi: https://sovittelu.com/vertaissovittelu/



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti